PLATTA BILDSKÄRMAR MED KVALITET TAR ÖVER

Det dröjer tills de platta bildskärmarna tar över efter dagens klumpiga skärmar.Men platta skärmar kommer och de får på sikt avsevärt bättre bildkvalitet än vad vi är vana vid.

Inför de olympiska spelen i Atlanta i sommar kommer vi att få höra mycket om platta bildskärmar i nya TV-apparater.

Den plasmateknik som används i de nya TV-apparaterna gör det möjligt att tillverka relativt stora skärmar till överkomliga priser (cirka 15 000 kronor för en 42tums-TV), men tekniken är åtminstone för närvarande oandvändbar i exempelvis bärbara datorer.


Svårt få hög upplösning

Anledningen till detta är att det är svårt att göra upplösningen så hög som krävs av en datorbildskärm. TV-tekniken arbetar med avsevärt lägre upplösning. Plasmaskärmarna förbrukar också alltför mycket energi. Exempelvis drar en 20-tummare 300 watt.

Det här påstår Johan Bergqvist som arbetar på Asian Technology Information Program. Han pratar flytande japanska och far omkring i Japan på mässor, universitet och företag och läser en rad japanska facktidningar i syfte att förmedla den senaste informationen om platta bildskärmar.


Bättre och billigare

Den vanligaste skärmtekniken i bärbara datorer är Thin Film Transistor, TFT. Det är också den tekniken som förblir dominerande under överskådlig tid.

TFT-tekniken utvecklas sakta mot både bättre bildkvalitet och billigare produktion. En PC-byggare betalar 500 dollar för skärm och nästa år kan priset vara nere i 400 dollar. Hur fort priserna faller hänger bland annat ihop med hur snabbt tillverkningska- | paciteten ökar i Korea och andra länderna i området med billig arbetskraft.

De kommande TFTskärmarna är byggda med ett polykristalint kisel som är avsevärt snabbare än den kiseltyp som hittills använts. Snabbheten i skärmens uppdatering är avgörande för att kunna visa rörliga bilder. Men det återstår en del utvecklingsarbete för att göra tillräckligt stora skärmar med polykristalint kisel.

Nu finns det entumsskärmar inmonterade i projektorer (till exempel Infocus) som man använder till att visa skärmbilden på väggen.

- TFT-skärmar går 4 att bygga upp 16 tum, med hög upplösning, säger Johan Bergqvist.

Bergqvist tror inte att det blir vanligt med platta skärmar på skrivborden förrän vid sekelskiftet.

-Först då har tekniken blivit tillräckligt billig. Men platta skärmar kommer att bli bättre än dagens CRT-skärmar, säger han.

Han påpekar också att det är leverantörerna av bärbara maskiner som skärmtillverkarna prioriterar framför dem som vill göra skärmar till skrivbordsdatorer.

Briljant skärpa

Flera tekniker för platta skärmar som är under utveckling och på lite längre sikt blir platta skärmar med briljant skärpa en självklarhet.

Canon har gjort de första produkterna på det omtalade svenska skärmpatentet. Tekniken kallas Ferroelectric Liquid Crystals. Den skärm som säljs i Japan är på 16 tum och kostar cirka 35 000 kronor. Dess främsta egenskaper är att bilden är fullkomligt stilla och att upplösningen är hög. Till de sämre egenskaperna hör den låga kontrasten och att det inte gar att återge en gråskala, utan endast svart och vitt.

- Det går emellertid att lösa på liknande sätt som när man trycker gråtoner genom att använda rasterteknik, säger Bergqvist.

Xerox utvecklar enspeciell variant på TFT-tekniken i Palo Alto i Kalifornien. Även här finns fardiga produkter, tiotumsskärmar för mycket höga priser, men med en upplösning som är lika hög som bättre papperstryck. De säljs för vissa medicinska ändamål.

Anders Blume

©1996 Computer Sweden (maj 1996)